
ME/CFS och sjukersättning
Vi hjälper dig med alla typer av ärenden hos Försäkringskassan och ser till att du får den ersättning du har rätt till.
ME/CFS och sjukersättning – överklaga Försäkringskassans beslut
Vad är ME/CFS?
ME/CFS (Myalgisk encefalomyelit) är en allvarlig sjukdom som påverkar både kropp och sinne. ME/CFS karakteriseras främst av svår fysisk och mental utmattning som inte går att vila bort. Det mest utmärkande symtomet är PEM (post-exertional malaise) - en ansträngningsutlöst försämring med fördröjd återhämtning. Efter även minimal ansträngning kan patienter uppleva kraftig försämring som varar från timmar till dagar, ibland längre. Forskning visar att ME-patienter får sämre fysisk prestationsförmåga även efter en hel dags vila.
Prognos och behandling
Prognosen för ME/CFS är ofta ogynnsam, särskilt för personer som varit sjuka under längre tid utan förbättring. Majoriteten av långtidssjuka ME-patienter kan inte återgå till arbete i samma omfattning som före insjuknandet.
Det finns idag ingen botande behandling för ME/CFS. Vården fokuserar istället på att lindra symtom, hjälpa patienter hantera vardagen och erbjuda strukturerad aktivitetsanpassning med tillräcklig vila. Prognosen försämras avsevärt om patienten tvingas överanstränga sig eller inte får adekvat stöd för att anpassa aktivitetsnivån med nödvändiga vilopauser.
Svårighetsgrader av ME/CFS
Enligt SBU:s rapport (295/2018) kan ME/CFS delas in i fyra svårighetsgrader:
Mild ME/CFS: Aktivitetsförmågan är halverad jämfört med tidigare. Personen kan fortfarande utföra enklare hushållsarbete eller studera.
Måttlig ME/CFS: Personen har svårt att lämna hemmet och behöver ofta vila flera timmar under dagen.
Svår ME/CFS: Personen är sängliggande större delen av dygnet och klarar endast av mycket lätta aktiviteter som att äta och sköta enkel personlig hygien. Allvarliga kognitiva problem är vanliga.
Mycket svår ME/CFS: Personen är helt sängbunden och behöver assistans med alla dagliga aktiviteter.
Att överklaga eller begära omprövning av Försäkringskassans avslag på sjukersättning
Om du har fått avslag på din ansökan om sjukersättning från Försäkringskassan finns det möjligheter att begära omprövning eller överklaga beslutet. Här är vad du behöver veta om processen.
Begära omprövning
Om du inte är nöjd med Försäkringskassans beslut kan du begära omprövning. Detta måste göras inom två månader från det datum du mottog beslutet.
Överklaga efter omprövning
Om du fortfarande inte är nöjd med Försäkringskassans beslut efter omprövningen kan du överklaga till förvaltningsrätten. Överklagan måste ha inkommit inom två månader från det att du fick omprövningsbeslutet.
Få hjälp av en jurist
Att överklaga Försäkringskassans beslut kan vara både tids- och energikrävande, särskilt för dig som redan kämpar med ME/CFS och har begränsad ork. Många som har varit långtidssjukskrivna saknar den energi som krävs för att driva sina rättigheter mot en myndighet. Det kan därför vara en stor lättnad att få lämna över ansvaret till ett juridiskt ombud som för din talan.
Våra jurister kan hjälpa dig att skriva en omfattande omprövningsbegäran eller överklagan. Med specialkunskap inom socialförsäkringsrätt kan de:
Formulera juridiskt korrekta argument
Identifiera viktiga detaljer i ditt ärende
Säkerställa att alla relevanta medicinska underlag inkluderas
Navigera i den juridiska gråzonen där bedömningsutrymmet är stort
Öka dina chanser att få rätt mot Försäkringskassan
En erfaren jurist har betydligt större möjlighet att hitta de rätta argumenten och motiveringarna som leder till bifall och ändring av tidigare beslut. Det kostar ingenting att överklaga till förvaltningsrätten, men att anlita juridisk hjälp kan dramatiskt öka dina förutsättningar att få rätt till den ersättning du behöver.
Välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri bedömning av ditt ärende.

Juridisk hjälp med ärende hos Försäkringskassan
Vi kan hjälpa dig med ett yttrande, överklagande, omprövning av beslut och rådgivning. Fyll i formuläret med din förfrågan så återkommer vi till dig.
Vad gör Försäkringskassan?
Försäkringskassan är en central myndighet i det svenska välfärdssystemet. Den ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen och har en avgörande roll i många svenskars liv. Oavsett om du är förälder, sjuk, funktionshindrad eller student, är det sannolikt att du kommer i kontakt med Försäkringskassan.
Vanliga ersättningar från Försäkringskassan
Föräldraförsäkring: Inkluderar föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning (VAB) och graviditetspenning.
Sjukförsäkring: Omfattar sjukpenning, rehabiliteringsersättning och sjukersättning (tidigare förtidspension).
Funktionshindersstöd: Innefattar assistansersättning, handikappersättning och bilstöd.
Bostadsbidrag: Ges till låginkomsttagare, barnfamiljer och ungdomar.
Barnbidrag: Utbetalas månadsvis till alla barn under 16 år.