top of page
Drive into the mountains (2)_edited.png

Trafikförseelse, fortkörning, olovlig körning m.m.

Med vår digitala tjänst kan du snabbt och enkelt skapa en juridiskt korrekt och professionell överklagan av Transportstyrelsens beslut. Du kan också få hjälp av en jurist med din överklagan eller ett yttrande.

5-10 min

Uppskattad tid

Spara ~2000 kr

Jämfört med traditionell jurist

Trustpilot logo.png

Få tillbaka körkortet – överklaga Transportstyrelsens beslut 

Om du har begått en trafikförseelse kan du få ditt körkort indraget. En trafikförseelse kan t.ex. vara fortkörning, olovlig körning, att du har kört mot rött eller inte stannat vid stopplikt. Genom att överklaga Transportstyrelsens beslut har du en chans att få behålla körkortet eller en kortare spärrtid. 

​

Här kan du läsa mer om:

  • Spärrtiden vid indraget körkort

  • Fortkörning, böter och spärrtid

  • Olovlig körning

  • Rödljuskörning

  • Hur man överklagar indraget körkort

​

​

Är ditt körkort återkallat av annan anledning än trafikförseelse?

Indraget körkort vid trafikförseelse

Gör överklagan enkelt i vår digitala plattform 

Kvalitetssäkrat av jurist

Upp till 6 sidor lång överklagan

499 kr

Överklaga form
Överklaga form

Skapa en överklagan med vår digitala plattform

overklagan-av-indraget-korkort
Överklaga form
Överklaga form
Överklaga form
Överklaga form
Överklagan indraget körkort

Överklagandet tar upp det viktigaste som behövs när man överklagar indraget körkort. Det innehåller bland annat:

ett yrkande (vad du vill uppnå med överklagandet)

de viktigaste argumenten för att få behålla körkortet eller få nedsatt spärrtid

hänvisning till de viktigaste rättskällorna (lagrum, lagförarbeten, rättspraxis)

​

Längden varierar beroende på vilka svarsalternativ du väljer. Dokumentet kan bli upp till 6 sidor långt.

Hur fungerar plattformen?

​

Plattformen fungerar som ett interaktivt formulär, där du får svara på några frågor om din situation. Frågorna är juridiskt relevanta för överklaganden av indraget körkort, och liknar de frågor en jurist skulle ha ställt till dig. Vissa frågor kan vara flervalsfrågor, medan andra kan kräva att du fyller i ett textfält. Systemet är byggt så att varje svarsalternativ har ett juridiskt resonemang bakom sig, med hänvisningar till relevanta lagar, rättsfall, förarbeten eller andra juridiska källor som visar att Transportstyrelsen har gjort fel. 

Överklaga form

Indraget körkort, spärrtid, varning – vad gäller?

Spärrtiden är den period då ditt körkort är indraget, och du inte får köra. Spärrtiden kan sträcka sig från lägst en månad och högst tre år. I vissa fall kan du får en varning istället för att får körkortet återkallat.

​

Det som påverkar spärrtidens längd vid indraget körkort eller om du kan få en varning, och det som Transportstyrelsen lägger vikt vid i sin bedömning, är bland annat omständigheterna vid tillfället då du begick överträdelsen av trafikregeln, att du har stort behov av körkortet (främst i arbetet) och tidigare skötsamhet i trafiken.

Fortkörning, böter och spärrtiden

Vid fortkörning kan du få körkortet indraget. Du kan också få fortkörningsböter. Spärrtiden vid fortkörning kan skilja sig åt beroende på vilken hastighet det är på vägen och hur stor hastighetsöverträdelsen är. Din tidigare skötsamhet i trafiken spelar också roll. Om du tidigare fått en varning eller fått körkortet återkallat, kan spärrtiden bli längre.

Olovlig körning och grov olovlig körning

 

Olovlig körning innebär att man kör ett fordon utan körkort eller med ett körkort som har återkallats eller dragits in. Grov olovlig körning är en allvarligare form av olovlig körning som kan resultera i fängelse. Det kan handla om att köra utan körkort under en längre tid eller att köra ett fordon i samband med brottslig verksamhet. Tillåtande av olovlig körning innebär att man tillåter en person att köra ett fordon utan körkort eller med ett körkort som har återkallats eller dragits in.

Köra mot rött (rödljuskörning)

 

​Att köra mot rött anses som en allvarlig överträdelse. Normalt sett är spärrtiden 2 månader vid körning mot rött ljus, men den kan vara längre om du har agerat vårdslöst i trafiken. Därutöver kan du få böter vid rödljuskörning. Som med övriga trafiköverträdelser är det möjligt att få en varning istället för indraget körkort. Det är omständigheterna i det enskilda fallet som avgör, samt körkortisinnehavarens behov av körkort.

Se vad våra kunder tycker

Väldigt nöjd med personligt hjälp...
Väldigt nöjd med personligt hjälp som jag fick för att skriva överklagan. Snabba svar och mycket trevlig personal. Mycket avancerad nivå.
Perfekt att använda för att göra en…
Perfekt att använda för att göra en överklagan snabbt och dessutom till bra pris, super nöjd över resultatet för min överklagan för indraget körkort.
Snabb hantering av ärenden och…
Snabb hantering av ärenden och pålitliga människor.
öppen bok

Juridisk hjälp med överklagan av Transportstyrelsens beslut

 

Om du vill få personlig hjälp från en jurist med din överklagan eller har ett annat typ av ärende hos Transportstyrelsen som du behöver hjälp med, är du välkommen att kontakta oss. Fyll i formuläret med din förfrågan så återkommer vi till dig.

Ladda upp
bottom of page